همشهری آنلاین ضمن تسلیت شهادت بانوی بزرگ اسلام زهرای مرضیه(س)، همزمان با ایام فاطمیه به انتشار این بیانات می پردازد.
ان الله لیغضب لغضب فاطمه
پیامبر اکرم دخترى به نام فاطمه دارد که همه مردم مسلمان در آن روز مىدانند که پیامبر فرمود: «انّ اللَّه لیغضب لغضب فاطمة»؛ اگر کسى فاطمه را خشمگین کند، خدا را خشمگین کرده است. «و یرضى لرضاها»؛( امالى شیخ صدوق، ص314) اگر کسى او را خشنود کند، خدا را خشنود کرده است. ببینید، این دختر چقدر عظیمالمنزله است که پیامبر اکرم در مقابل مردم و در ملأ عام، راجع به او اینگونه حرف مىزند. این مسئلهاى عادّى نیست.
پیامبر اکرم این دختر را در جامعه اسلامى به کسى داده است که از لحاظ افتخارات، در درجه اعلاست؛ یعنى علىبنابىطالب علیهالسّلام. او، جوان، شجاع، شریف، از همه مؤمنتر، از همه باسابقهتر، از همه شجاعتر و در همه میدانها حاضر است.
کسى است که اسلام به شمشیر او مىگردد؛ هر جایى که همه در مىمانند، این جوان جلو مىآید، گرهها را باز مىکند و بنبستها را مىشکند. این داماد محبوب عزیزى که محبوبیت او نه به خاطر خویشاوندى، بلکه به خاطر عظمت شخصیت اوست، همسر نور دیده پیامبر است. کودکى از اینها متولّد شده است و او حسینبنعلى است....
فرازی از خطبههاى نمازجمعه تهران 18/2/1377
چرخ عظیم تاریخ اسلام بر دوش فاطمهی زهرا(س)
زندگى فاطمه زهرا (سلاماللَّهعلیها) به خاطر عظمت و شگفتیهاى فراوانى که در آن هست، شبیه اسطورههاى تاریخ است. حقیقتاً چشم ما نمىتواند مقامات معنوى آن بزرگوار را ببیند -«تو بزرگى و در آیینه کوچک ننمایى» - ما نمىتوانیم آن قامت رسا و آن عظمت را حتّى در چشم کوتهبین ذهن خودمان تصویر کنیم؛ لیکن همان چیزى که چشمان سطحىنگر ما مىبیند، خیلى باعظمت است.
یعنى آن زندگى کوتاه چه در دوران کودکى، چه در دوران نوجوانى و چه در دوران تأهّل و ازدواج و خانهدارى اینقدر پُرمغز است! مگر هر کسى مىتواند همسر امیرالمؤمنین باشد؟ عظمت على آنگونه است که کوههاى عظیم را در مقابل خود آب مىکند. نَفْس همسرى امیرالمؤمنین، یک نشانه بزرگ عظمت است؛ لیکن شما ببینید تعامل این زن و شوهر چگونه است و دو بزرگِ خارج از ابعاد ذهن انسان، چگونه با هم حرف مىزنند؛ چگونه زندگى مىکنند؛ چگونه این زندگىِ الگو و نمونه تاریخ را اداره مىکنند و چگونه هرکدام نقشى به عهده مىگیرند! اینها تصادفى نیست.
نقش آن شوهر در دوران مبارزات و جنگها این است که نفر اوّل و خطشکنِ درجه یک و گره گشاى اوّل و آخر باشد. در دوران بعد از رحلتِ پیغمبر، این نقش تغییر پیدا مىکند. همان شجاعت، همان قدرت و همان عظمت وجود دارد؛ منتها در نقش دیگرى ظهور مىکند.
مگر هرکسى مىتواند آن حادثه عظیم بعد از پیغمبر را تحمّل کند؟ اما على تحمّل کرد و این همان شجاعت خیبر و همان قدرت اُحد است که در اینجا طاقت مىآورد. بعد، دوران خلافت است که هر کلمه کلمه و هر قدم به قدم آن، اثرى در تاریخ اسلام و تاریخ بشر گذاشته است.
آنگاه نقش همخوان با این شخص، نقش فاطمه زهرا (سلاماللَّهعلیها) است. اگر آن مظلومیت عظیم و جانسوز در تاریخ خود را نشان نمىداد، حقایق اسلام آنچنان که بعداً آشکار شد، آشکار نمىشد. اینها تصادفى نیست.
همه اینها طرّاحى شده با تدبیر الهى است؛ منتها کسانى براى این میدانها و این نقشهاى دشوار انتخاب مىشوند که جوهر آنها، جوهر برگزیده خداست. در بین همه انسانهاى طول تاریخ، خداى متعال انتخاب مىکند: «امتحنک اللَّه الّذى خلقک قبل ان یخلقک فوجدک لما امتحنک صابرة». (التّهذیب: ج 6 ص 10) میدان، میدان امتحان است.
میدان کارِ تصادفى نیست. میدان امتیاز دادنِ بیخودى نیست. خداى متعال بیخودى به کسى امتیاز نمىدهد. این جوهر، این اراده قوى، این عزم راسخ، این گذشت و فداکارى در فاطمهی زهرا (سلاماللَّهعلیها) کار را به آنجا مىرساند که او سنگ الماسى مىشود که همه این چرخها بر روى آن مىچرخد. دشوارترین چرخها را باید بر روى سختترین پایهها و قاعدهها بچرخانند.
این چرخ عظیم تاریخ اسلام و امتحانهاى دشوار، در همان دوران کوتاه، بر روى دوش فاطمه زهرا (سلاماللَّهعلیها) بود. خدا او را انتخاب کرد و او توانست بشریّت را نجات دهد. فاطمه زهرا(سلاماللَّهعلیها) فرشته نجات انسانها در طول تاریخ است. براى همین هم هست که ائمّه (علیهمالسّلام) اینقدر براى آن بزرگوار تکریم و حرمت قائلند و نسبت به او اظهار خشوع مىکنند. هیچ مقامى از این بالاتر وجود دارد؟
فرازی از بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار مدّاحان آلاللَّه
به مناسبت میلاد حضرت فاطمه زهرا (سلاماللَّهعلیها) 19/7/1377
فاطمه زهرا(س) خیر کثیر
وقتى که پسران نبىّاکرم در مکه یکى پس از دیگرى از دنیا رفتند، دشمنان شماتتگر اسلام و پیامبر - که ارزشهایشان منحصر در مال و ثروت و فرزند و جاه و جلال دنیایى بود - پیامبر را شماتت کردند و گفتند تو ابتر هستى - یعنى بىدنباله - و با مرگ تو، همه چیز از آثار و نشانههاى وجود تو تمام خواهد شد!
خداوند متعال این سوره را بر پیامبر نازل کرد، تا هم قلب پیامبر را تسلّى دهد، هم حقیقتى را براى آن بزرگوار و براى مسلمانان روشن کند؛ لذا فرمود: «انّا اعطیناک الکوثر»؛ ما به تو کوثر بخشیدیم؛ آن حقیقت عظیم و کثیر و فزاینده.
مصداق کوثر براى نبىّاکرم، چیزهاى گوناگون است. یکى از برجستهترین مصادیق کوثر، وجود مقدّس فاطمه زهراست که خداوند متعال در این وجود مبارک، دنباله معنوى و مادّى پیامبر را قرار داد.
برخلاف تصوّر دشمنان ملامتگر، این دختر بابرکت و این وجود ذىجود، آنچنان مایه بقاى نام و یاد و مکتب و معارف پیامبر شد که از هیچ فرزند برجسته و باعظمتى، چنین چیزى مشاهده نشده است. اوّلاً از نسل او یازده امام و یازده خورشید فروزان، معارف اسلامى را بر دلهاى آحاد بشر تابانیدند؛ اسلام را زنده کردند، قرآن را تبیین کردند، معارف را گسترانیدند، تحریفها را از دامن اسلام زدودند و راه سوء استفادهها را بستند.
یکى از این یازده امام، حسینبنعلى علیهالسّلام است که پیامبر طبق روایت فرمود: «انا من حسین و حسین سفینة النّجاة و مصباح الهدى». (کامل الزیارات، ص 53 و در بحارالانوار، ج 36، ص 205)، تعبیر بدین نگونه است: «ان الحسینبن على فى السماء اکبر منه فى الارض، فانه مکتوب عن یمین عرشاللَّه... » با آن همه آثار و برکاتی که در آن شخصیت، در آن شهادت و بر آن قیام در تاریخ اسلام مترتّب شده است، او یکى از ذرارههاى فاطمه زهراست. یکى از این خورشیدهاى فروزان، امام باقر، و یکى دیگر امام صادق علیهماالسّلام است که معارف اسلامى، مرهون زحمات آنهاست.
نه فقط معارف شیعى که ائمّه معروفِ اهل سنّت، یا بىواسطه، یا باواسطه، بهرهمندان از فیض دانش آنها هستند. این کوثر فزاینده روزبهروز درخشندهتر، نسل عظیم پیامبر را در تمام اقطار اسلامى پراکند و امروز هزاران، بلکه هزاران هزار خاندانهاى مشخّصِ شناخته شده در همه دنیاى اسلام، نمودار بقاى نسل جسمانى آن بزرگوارند؛
همچنان که هزاران مشعل هدایت در دنیا نمودار بقاى معنوى آن مکتب و آن وجود مقدّسند. این کوثر، فاطمه زهراست. سلام خدا بر او، درود همه انبیا و اولیا و فرشتگان و آفریدگان پروردگار بر او تا روز قیامت.
فرازی از بیانات مقام معظم رهبرى
خطبههاى نماز جمعه تهران1378/7/9